naambordje van nederlandse liedjes liedjessite liedjeswebsite In de OvertuinIn de Overtuin

De website waar muziek in zit !
Home

Volksliedjes A
Volksliedjes B
Volksliedjes C
Volksliedjes D
Volksliedjes E
Volksliedjes F
Volksliedjes G
Volksliedjes H
Volksliedjes I
Volksliedjes J
Volksliedjes K
Volksliedjes L
Volksliedjes M
Volksliedjes N
Volksliedjes O
Volksliedjes P
Volksliedjes R
Volksliedjes S
Volksliedjes T
Volksliedjes U
Volksliedjes V
Volksliedjes Wa  /  Wi
Volksliedjes IJ
Volksliedjes Z
Top 25

Wilhelmus
Volkslied provincies
Oranje boven
Sinterklaasliedjes
Kerstliedjes
Kerstliedjes (vervolg)
Jaarfeesten
Canons

Zoek op alfabet / thema / of op chronologie

Info

Inhoud website:
volksliedjes met muziek en bladmuziek, mp3, midi - nederlandse volksliedjes - ruim 150 oude bekende traditionele liedjes - volksliedjes.nl, nederlandse liedjes, downloaden, complete teksten, tekst en muziek, klassieke oude nederlandse liedjes nederlands volkslied volksliederen nederland nederlandstalig volksliedje holland nederlandstalige straatliederen volksliedjes straatliedjes

Trefwoorden: songtekst songteksten songtext liedtekst liedteksten ouderwets ouderwetse lied van vroeger liederen uit grootmoeders tijd oudhollands oudhollandse liedje overzicht verzameling oud hollandse liedjes liedboek liedboekje liedboekjes de rode bundel liedbundel liedbundels zingen meezingen luisteren beluisteren liedjes uit het verleden jeugd vorige eeuw 15e 16e 17e 18e 19e eeuwse vijftiende zestiende zeventiende achttiende negentiende eeuw auteur componist schrijver zanger liedzanger liedjeszanger liedzangers smartlap volksmuziek liedblad liedblaadje liedblaadjes muziekgeschiedenis liedjessite liedjeswebsite volksliedjessite volksliedjeswebsite
Volksliedjes met muziek en bladmuziek !


Op de website  In de Overtuin  vind je ruim 230 traditionele volksliedjes. Naast de complete teksten (alle coupletten) hebben alle liedjes bladmuziek en afspeelbare muziek.

Met de handige zoekfunctie is elk liedje te vinden op alfabet, thema's, liedschrijvers en chronologie. Waar nodig wordt achtergrondinformatie gegeven, bijvoorbeeld over de Geschiedenis van het Nederlandse volksliedje, over de Nederlandse Liederenbank en over bekende liedboeken. Ook kun je een reactie achterlaten in het Gastenboek.

Van middeleeuwse balladen, geuzenliederen en 17e-eeuwse liedjes tot 19e-eeuwse straatliederen en 20e-eeuwse meezingers.

De liedjeswebsite is natuurlijk vormgegeven in de karakteristieke Overtuin-stijl!


 


      van   Een karretje op de zandweg


      tot   My Sarie Marais is so ver van my hart      van   Het waren twee koningskinderen


      tot   Dubbele Jan      van   Wij zijn al bijeen, al goe kadulletjes


      tot   In 't groene dal, in 't stille dalplaatje marktzangers die nederlandse volksliedjes zingen en muziek spelen

Twee straatzangers zingen volksliedjes op een kermis.
In:
De kijkkast en andere vermaken (prentenboek, 1892).Over Nederlandse volksliedjes
Kort overzicht geschiedenis Nederlandse volksliedjes


Een volksliedje is een liedje dat door het gewone volk wordt gezongen en wordt doorgegeven in de mondelinge overlevering. Volksliedjes horen dus bij de actieve zangcultuur (het zijn geen liedjes van een uitvoerende artiest, bedoeld om naar te luisteren). De tekstdichter en componist zijn niet meer bekend bij de zangers van het lied.

Kenmerken van volksliedjes zijn onder meer: de liedjes kennen veel herhaling wat betreft zowel tekst als melodie; de teksten zijn makkelijk te onthouden en mee te zingen; er zijn geen maten met enkel instrumentale muziek (dit zou zorgen voor een stilte in de zang); tekstloze melodie kan worden nagebootst door klankimitaties, zoals "lalala" en "tiereliere".

Doordat de liedjes mondeling worden doorgegeven (orale traditie), ontstaan er varianten in zowel tekst als muziek. Een volksliedje bestaat daardoor uit een groep van varianten. Er is geen 'juiste' vorm, omdat het oorspronkelijke lied en de oorspronkelijke schrijver en toondichter niet meer bekend zijn. Wetenschappelijke onderzoekers bestuderen daarom altijd het hele liedcomplex. Op deze website is echter gekozen voor één variant, zie hiervoor de toelichting in het Colofon.

Het volkslied beslaat vele genres. Bijvoorbeeld: liefdesliedjes, verhalende liederen, historieliederen, vaderlandse liederen, geuzenliederen, zeemansliedjes, religieuze liederen, spotliedjes, moordliederen, sint-maartensliedjes, sint-nicolaasliedjes, kerstliedjes, kinderliedjes, enzovoort.

Volksliedjes kunnen ook worden ingedeeld op basis van hun functie, zoals: werkmansliederen, weefliederen, straatliedjes, dansliedjes, drinkliedjes, enzovoort.

In de zeventiende en achttiende eeuw werden liedboekjes zeer populair in de Nederlanden. Er werden er duizenden gedrukt. Veel van deze liedjes raakten bekend onder het gewone volk. Naast liedboeken werden er ook veel liedblaadjes gedrukt. Deze werden verkocht door straatzangers of marktzangers, maar ook door arme of gebrekkige mensen. Helaas zijn de liedblaadjes grotendeels verloren gegaan, omdat ze werden gezien als goedkope gebruiksmiddelen (en zeer geschikt waren als wc-papier) - maar er bestaan toch nog grote verzamelingen (tot meer dan 5000 blaadjes) bij het Meertens Instituut en in de Koninklijke Bibliotheek.

In de negentiende eeuw, onder invloed van de Romantiek, legden onderzoekers veel volksliedjes voor het eerst vast. Hun ideaal, gedreven door nostalgie naar het verleden en het nationalisme van de Romantiek, was om iets van de wortels van de cultuur te vinden. De belangrijkste verzameling is die van F. van Duyse, uitgegeven als Het oude Nederlandsche lied (4 delen, 1903-08), met 714 volksliedjes, ruim 1500 varianten en ruim 1000 muzieknotaties. De volksliedjes in deze verzamelingen en uitgaven kunnen natuurlijk veel ouder zijn dan negentiende-eeuws. De meeste volksliedjes die uit de mondelinge overlevering zijn opgetekend, kunnen simpelweg niet worden gedateerd.

In de 19e en 20e eeuw waren er liedschrijvers die nieuwe liedjes begonnen te schrijven in de trant van volksliedjes. Veel van deze liedjes werden zeer geliefd. Het meest succesvol was tekstdichter Jan Pieter Heije, die sterk was beïnvloed door de Verlichting. Veel liedjes van zijn hand zijn nog altijd bekend, zoals "Heb je van de zilveren vloot wel gehoord"; "In 't groene dal"; "Een karretje op een zandweg reed"; en "Klein vogelijn op groene tak".

Zeer invloedrijk in de 20e eeuw was het liedboek Kun je nog zingen, zing dan mee (samengesteld door Jan Veldkamp en Klaas de Boer, 1906). Het bleef de hele eeuw in druk en er werden bijna een miljoen exemplaren van verkocht. Het bevatte liederen uit de tweede helft van de negentiende en uit het begin van de twintigste eeuw, van bekende tekstdichters en toondichters uit die tijd. Géén liedjes uit de orale traditie dus, maar zgn. 'cultuurliederen', in de trant van volksliedjes en gemaakt voor de actieve zangcultuur (niet bedoeld om te luisteren, maar om zelf te zingen). Naast liedjes van J.P. Heije waren dit bekende liedjes als "Langs berg en dal klinkt hoorngeschal"; "Op de grote stille heide"; "Uren, dagen, maanden, jaren"; en "Waar de blanke top der duinen".

Later in de 20e eeuw werd het liedboek Nederlands volkslied uitgebracht (samengesteld door Jop Pollmann en Piet Tiggers, 1941). Het werd zeer populair en er werden bijna 500.000 exemplaren van verkocht (laatste druk 1977). Hun ideaal was dat de oude volksliedjes weer gezongen zouden worden, omdat het zingen zelf het meest belangrijke zou moeten zijn in muziekonderwijs (en volksliedjes zijn bij uitstek bedoeld en geschikt om te zingen). Van de negentiende-eeuwse kunstliedjes uit bijv. Kun je nog zingen, vonden zij de melodieën veel te gekunsteld voor zangonderwijs. Dit ideaal (zelf zingen als kern van muzieklessen) werd verspreid in verschillende jeugdverenigingen en ook uitgedragen door Renske Nieweg, muzieklerares aan de kweekschool voor onderwijzers. Dankzij haar inspirerende manier van lesgeven, begonnnen veel jonge onderwijzers volksliedjes te gebruiken in hun lessen.

Tijdens de jaren '60 en '70 van de twintigste eeuw begon de populariteit van de volksliedjes af te nemen. De popliedjes en rockmuziek van de radio, met name gezongen in het Engels, werden ontzettend populair in de decennia na de Tweede Wereldoorlog. Vanaf de jaren '80 ontstond er herwaardering voor Nederlandstalig zingen in de popmuziek. Maar het luisteren naar popmuziek, zowel in het Engels als in het Nederlands, verdrong in deze periode het zingen van volksliedjes. De liedcultuur veranderde na vele eeuwen van een actieve zangcultuur, naar op de eerste plaats een luistercultuur.

De beste wetenschappelijke bron voor volksliedjes (van de middeleeuwen tot in de 20e eeuw) is de Nederlandse liederenbank. Dit is een online databank met ruim 170.000 volksliedjes (varianten inbegrepen). Het wordt beheerd door het Meertens Instituut (onderzoeksinstituut voor Nederlandse taal en cultuur), onderdeel van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen. Liedjes zijn niet alleen vindbaar op beginregel of refreinregel, maar alle varianten en melodielijnen zijn aan elkaar gelinkt. Het is ook mogelijk om naar contrafacten te zoeken, met behulp van strofebouw.

De hierboven genoemde liedjes zijn allemaal op deze website te vinden. Veel plezier met deze oude, traditionele en bekende Nederlandse volksliedjes!


©  Door Rozemarijn van Leeuwen
(Ik heb hier eerder, veel uitgebreider, over geschreven op de Nederlandstalige Wikipedia, o.m. de artikelen 'Volksliedje', 'Liedblad' en 'Liedboek' met bronvermeldingen)
Meer over:

Liedboeken met volksliedjes
   
Nederlandse Liederenbank*     *     *Overzicht alle Wikipedia-artikelen:


Rozemarijn schreef ongeveer 80 Wikipedia-artikelen over Nederlandse kinder- en volksliedjes.

Enkele daarvan staan ook op deze website:Nederlandse volksliedjes

Het oude Nederlandsche lied

Straatzanger
  Nederlands volkslied (liedboek)

Kun je nog zingen, zing dan mee


overzicht alle Wikipedia-artikelen
van de hand van Rozemarijn vL

picture dutch song sheet with folk song             picture dutch song sheet with folk song

Twee liedblaadjes met volksliedjes
(collectie Wouters/Moormann, Meertens Instituut en KB).
Kijk voor ruim 500 kinderliedjes
met muziek
op onze afdeling:

kinderliedjes.overtuin.net
   
Ruim 50 volksliedjes
zijn vertaald naar het Engels:

dutchsongs.overtuin.net

Kijk voor ruim 3000 songteksten
van bekende Nederlandstalige en Engelstalige liedjes
van de jaren '40 tot heden, op ons subdomein
songteksten.overtuin.netIn de Overtuin
De website waar muziek in zit !

sitemap

weblog


♥     Opgedragen aan mijn grootmoeder: oma Cor     ♥
  Cornelia Johanna Blanken - Voogd  schilderij jongen met luit liedjes zingen

Frans Hals,
Jongen met een luit (ca. 1625).
©  copyright
van bladmuziek en muziek.


Geschiedenis
van het Nederlandse volksliedje


 


       


Kinderliedjes       Popliedjes       Dutch folk songs

Home       Zoek       Links       Oproepjes       Gastenboek       Colofon