naambordje liedjeswebsite in de overtuinIn de Overtuin

De website waar muziek in zit ! 
 
plaatje holowaty muziekinstrumenten nederlandse songteksten popliedjes luisterliedjes
 
 
plaatje frans hals luit nederlandse volksliedjes
 
 
plaatje icoontje met icoontjes nederlandse kinderliedjes
 
 
 Gastenboek liedjeswebsite In de Overtuin

♫    Vraag en antwoord    ♫

Home        Gastenboek
Onderwerp: Heerlijke site
(2 juni 2011)


Hallo Rozemarijn,

Wat is dit toch een heerlijke site met al die liedjes!

Ik weet alle liedjes nog vanaf mijn prilste jeugd (een soort tic denk ik). Toen ik zelf kleuterjuf was, van 2003-2005, zong ik veel van deze liedjes met de kinderen; heerlijk!

Wat ik niet kon vinden, wij deden dat op het schoolplein in de jaren zestig (ik ben van 1959 en ben nu 51):

        De koninklijk marine is altijd even net
        Ze dragen blauwe pakken en ook een blauwe pet
        Een pet met 16 letters waar op geschreven staat:
        De koninklijk marine die nooit verloren gaat.

        Mijn vader vaart op zee zee zee
        Al met de marine mee mee mee
        Dat vinden wij zo fijn fijn fijn
        Om bij de marine te zijn zijn zijn.

En staat dit liedje er ook op? 'Wat eet de boer'.

Met vriendelijke groet,

Marlies.

Antwoord     (3 juni 2011)


Dag Marlies!

Dank voor je enthousiaste reactie op onze website! Leuk dat je nog zoveel liedjes kent! Mijn moeder, Marijke, was ook kleuterjuf, zij kent ook heel veel liedjes uit haar hoofd.

Het liedje van de Koninklijke marine staat bij Liedjes uit Grootmoeders tijd (alleen het tweede coupletje is geheel anders):

De koninklijk' marine is altijd even net

Het andere liedje dat je noemt, ken ik helaas niet (ook in de liederenbank, http://www.liederenbank.nl , kan ik het niet vinden). Op onze website heb ik alleen liedjes opgenomen die wij vroeger zelf thuis of op het schoolplein zongen - anders wordt het eindeloos... Ik heb een aantal jaar bij de Nederlandse liederenbank gewerkt (Meertens Instituut Amsterdam), daar hebben ze een databestand van ruim 125.000 liederen (vanaf de Middeleeuwen, dat dan weer wel!) - dus ik zou eindeloos voort kunnen.

Bij zowel de kinderliedjes als de volksliedjes zit een zoek-pagina (de onderste button in de linker kolom, en onderaan pagina) waar je zowel op alfabet als thema kan zoeken. Geeft misschien meer overzicht.

Leuk dat je als kleuterjuf veel met de kinderen zong. Ik herinner me dat wij vroeger (in de jaren '70) veel liedjes zongen op het schoolplein en daarbij dansten, ik zie dat nu nooit meer als ik langs het schoolplein loop, hier verderop in de straat. Misschien een verdwenen gebruik..!

Hartelijke groet, Rozemarijn.

Nederlandse kinderliedjes  (kinderliedjes.overtuin.net)

Re:     (3 juni 2011)


Hallo Rozemarijn,

Graag gedaan! Wij zongen thuis ook altijd al veel, en ik zat toen ik op de lagere school zat ook op een kinderkoor, dat was in Drachten.

Ik denk dat er sowieso veel minder gezongen wordt inderdaad, de kinderen van nu lopen continu met I pods of te sms'en of op msn, ze zitten voor de buis of achter de pc, erg jammer, veel kinderen komen amper nog buiten.

Wij deden als kind ook heel veel klapliedjes enz. op het plein, we speelden sowieso altijd buiten als dat maar enigszins kon.

Dank voor je reactie en nogmaals veel succes met de leuke site (ik heb alle liedjes die ik kende gezongen, apart dan dat alles zomaar in je hoofd zit, al bijna 50 jaar!).

Vr. groet,

Marlies.

Re:     (3 juni 2011)


Klopt! Klapspelletjes deden wij ook veel. Vond ik ook altijd leuk.

Het zal je niet verbazen dat ik de hele dag al loop te neuriën: "als m'n vader en m'n moeder...." "oja, ja zo!". Zal vandaag wel niet meer uit m'n hoofd gaan!

Leuk dat je zoveel liedjes herkende en weer kon zingen. Ik las eens dat je sterkste jeugdherinneringen zijn verbonden met geuren en met... muziek. Blijft dus heerlijk jeugdsentiment.

Hartelijke groet! Rozemarijn.

Nederlandse kinderliedjes  (kinderliedjes.overtuin.net)

   
Home                 Gastenboek                 Gastenboek 2011